Land van Cuijk

Gemeentehuis

Op de plek van het vorige gemeentehuis is een nieuw gebouwd. De officiële opening was op 29-09-2010. Het gebouw is ontworpen door Hans Goverde van Kraaijvanger Urbis.

De geopende zijden met de elf segmenten verwijzen naar de elf dorpen van de gemeente Boxmeer. In het gebouw is ruimte ontworpen voor een transparante publiekshal. Ook de raadzaal is op de begane grond gesitueerd, met een groot venster en daardoor herkenbaar als hart van de democratie. Lamelvormige elementen houden de zon buiten. Achter de glazen voorgevel ligt de publiekshal, die al vanaf de buitenzijde zichtbaar is evenals de raadzaal. De zijkanten hebben een wat meer gesloten karakter. Uitgangspunt van het ontwerp was behoud van het karakter van het centrum van Boxmeer. De locatie grenst aan de historische kern van Boxmeer met overwegend kleinschalige bebouwing en enkele monumentale panden. Samen met De Weijer en de Sint Petrusbasiliek vormt het nieuwe gemeentehuis als het ware een driehoek. De open toren met daarin het carillon symboliseert de verbondenheid met de Sint Petrusbasiliek.

Sinds de zomer van 2008 heeft Boxmeer een heus volkslied: Tussen de Maas en de rand van de Peel. Bart Jan Baartmans is verantwoordelijke voor tekst en muziek. In de publiekshal staat de tekst van dit volkslied op de muren.